Svi novosti

10. 09. 2014

-    Na sjedištu Kije u Frankfurtu predstavili prvu evropsku stanicu za brzo punjenje snage 100 kW DC
-    Kia će raširiti svoju postojeću mrežu stanica za punjenje
-    Kia Soul EV u jesen na prodaju u 16 evropskih zemalja
-    Jedino električno vozilo sa 7-godišnjom garancijom

     Na sjedištu Kia Motors Europe u Frankfurtu nedavno su postavili dvije inovativne punionice za brzo punjenje električnih vozila. Brze punionice namijenjene električnom Soulu EV, koji uskoro dolazi u Evropu, svjedoče o Kijinim ambicijama biti lider na području naprednih pogonskih tehnologija.
    
    Prilikom predstavljanja novih tehnologija namijenjenih Evropi je Michael Cole, izvršni direktor Kijine evropske podružnice, rekao: “To su prve brze punionice u regiji koje nude tolike kapacitete, a strankama Soula EV će biti od velike pomoći. Kia vidi baterije za električna vozila kao ključno rješenje mobilnosti ubuduće i dalje će investirati u ovu tehnologiju.”
    
    Nove punionice snage 100 kW DC električnog Soula EV napune od sasvim prazne baterije do 80% napunjenosti baterije za samo 25 minuta. Punionice su razvili i napravili u korejskoj kompaniji Signet Systems Inc, koja se od 1998. bavi naprednim električnim uređajima.
    
    Kia Motors Europe će raširiti svoju mrežu punionica
    Otvaranjem punionica snage 100 kW DC u svojoj evropskoj centrali Kia namjerava raširiti svoju mrežu na čak 233 mjesta za brzo punjenje na sva mjesta gdje budu prodavali električnog Soula i na sjedištima evropskih distributera. Nove lokacije će se pridružiti postojećoj mreži 140 mjesta za punjenje, što znači da će Kia kupcima nuditi ukupno 373 stanice za punjenje. To spada u Kijin plan širenja mreže širom svijeta s obzirom na to da će se Soul EV prodavati globalno.
    
    Soul EV je Kijino prvo električno vozilo koje će se prodavati širom svijeta (Kia Ray EV se prodaje samo u Južnoj Koreji) i predstavlja novu generaciju Kijinih električnih vozila. Kia Soul EV će od oktobra biti u prodaji u samo 16 evropskih zemalja, a kao i sve ostale Kije, može se pohvaliti revolucionarnom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km/ prve 3 godine neograničena kilometraža) i jedino je električno vozilo s tako dugom fabričkom garancijom.
    
    Soul EV koji se, između ostalog, može pohvaliti i najvećom energetskom gustoćom baterije u svojoj klasi (200 Wh/kg), pokreće električni motor snage 81 kilovat s najvećim okretnim momentom 285 Nm i 27-kilovatna litij-jonska polimerska baterija smještena ispod kabine. Novi model, koji od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 12 sekundi i dostiže najveću brzinu od 145 km/h, omogućava maksimalni domet 212 km.
    

***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 2,7 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 170 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 47.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

    

 

25. 08. 2014

Po podacima koje je nedavno objavilo evropsko automobilsko udruženje (ACEA) korejski gigant Kia je u prvih šest mjeseci ove godine prvi put u svojoj istoriji u Evropi premašila 180.000 prodatih vozila i na dobrom je putu da ostvari još jednu rekordnu godinu. U prvom polugodištu 2014. Kia je u Evropi zabilježila rekordnu prodaju 185.882 vozila, što predstavlja povećanje od 5,5%... Više ...

18. 08. 2014

Kia je pokazala prve fotografije novog Kia Sorenta. Radi se o 3. generaciji ovog popularnog sportskog terenca i predstavlja novi izgled, koji se može pohvaliti drskijim stilom i modernijim detaljima.   Novi Sorento, koji je u odnosu na prethodnika duži, niži i širi te ima duži međuosovinski razmak, svoju budućost će pored uspješne istorije graditi na premium izgledu i osjećaju, većoj prostranosti i... Više ...

25. 07. 2014

Kia Motors je, prvenstveno zahvaljujući vrhunskom dizajnu, u zadnjih nekoliko godina stekla veliki ugled. Nedavno joj je američko udruženje industrijskih dizajnera (IDSA) podijelilo dvije prestižne dizajnerske nagrade. Kia je u kategoriji prevoza osvojila međunarodnu nagradu za dizajnersku izvrsnost (IDEA) za konceptno vozilo GT4 Stinger (srebrno priznanje) i Soula (bronzano priznanje). Kia je inače... Više ...

17. 07. 2014

Kia Motors America ima iza sebe vrlo uspješno razdoblje. Tako su u junu američkim kupcima isporučili 50.644 vozila, što je malo više nego u junu 2013. (50.536), a u prvom polugodištu su prodali 297.413 Kija, što je 7,2% više nego u istom periodu prošle godine (277.351 vozila) čime je postavljen novi prodajni rekord ovog korejskog giganta u SAD. Najviše zasluga za... Više ...