Svi novosti

26. 09. 2016

U Evropi očekivana rast od 12 posto

Proizvođač automobila Kia u Evropi i dalje ne posustaje – u prodaji vozila bilježi rekordnih osam mjeseci, čime i dalje pretiče evropsko tržište automobila koje se oporavlja nakon finansijske krize.

15 posto bolje nego lani
Po podacima evropskog udruženja proizvođača automobila ACEA je Kia do kraja avgusta povećala prodaju za 15 posto, što znači 292.938 prvi put registrovanih Kija u odnosu na 255.217 vozila u istom periodu prošle godine. Prodaja Kije je tako gotovo dvaput veća od rasta evropskog tržišta u cjelini, koje se povećalo za 8 posto.

0,2 % povećanje tržišnog udjela
S povećanjem prodaje povećao se i tržišni udio najstarijeg korejskog automobilskog proizvođača, koji se u prvih osam mjeseci 2016. povećao na 2,9 %. U istom periodu prošle godine  tržišni udio je iznosio 2,7 %.

Kia u Evropi očekuje rast od 12 %
Michael Cole, glavni izvršni direktor Kia Motors Europe, uspjeh je komentarisao riječima: “Srednjeročno Kia u Evropi napada tržišni udio od 3 %. Najnoviji podaci pokazuju da smo na pravom putu da to postignemo. Velika potražnja je već premašila prvobitno planiranu prodaju u 2016., zato smo planove o rastu prodaje povećali s 9 na 12 posto.”

Najnoviji modeli poboljšavaju prodaju u Evropi
Prodaja novog Sportaga - s prodatih 97.062 vozila u ovoj godini je Kijin najprodavaniji model u Evropi - bolja je nego ikad prije (37 posto bolje nego lani). Iskazao se i cee'd, koji je našao 54.081 novog kupca, što je 5 posto više nego lani.

Izvanredan odaziv na novu Optimu
Dosad je bilo prodatih više od 4.500 primjeraka nove limuzine Optima, koja je stigla na tržište početkom godine (2.064 u istom periodu lani). S obzirom na činjenicu da Optima uskoro (kod nas sredinom novembra) dolazi u tri nove varijante - Sportswagon, Plug-in Hybrid i GT-  jasno je da će to samo još dodatno ojačati prodaju Optime na starom kontinentu.

Hibridni crossover Niro ovih dana kod prvih kupaca
Pri primjerci novog hibridnog crossovera Kia Niro ovih dana dobijaju prve vlasnike (kod nas sredinom novembra), a Korejci su do kraja avgusta dobili već 1.800 narudžbi iz cijele Evrope.


***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Kompanija osnovana 1944. godine proizvede više od 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Pri zadovoljstvu kupaca pogotovo odskaču modeli Soul i Sorento, koji su u studiji 2016 JD Power IQS pobijedili u svojim kategorijama, dok je Kia zauzela 1. mjesto od svih brendova. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim garancijom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

 

21. 09. 2016

Novi Kia Rio će svjetsku premijeru doživjeti 29. septembra na salonu automobila u Parizu. Rio je globalno najprodavaniji model najstarijeg korejskog proizvođača automobila i s više od 473.000 prodatih primjeraka u 2015. godini predstavljao je 16 % Kijine ukupne godišnje prodaje. Novi Rio, Kijin predstavnik u razredu B, kupcima će nuditi potpun paket – atraktivan izgled, izvanrednu... Više ...

13. 09. 2016

Korporacija Kia Motors je na nedavnoj svečanosti  pred 500-ak uglednih uzvanica otvorila svoju novu fabriku u Meksiku. Investicija vrijedna 3 milijarde dolara Gradnja Kijine nove fabrike, koja se nalazi u gradu Pesquería u sjevernomeksičkoj  pokrajini Nuevo Léon, počela je u oktobru 2014. Investicija u proizvodni pogon, koji je već Kijin šesti izvan Južne Koreje, vrijedna je čak 3 milijarde dolara. ... Više ...

09. 09. 2016

Kia Motors predstavila je nekoliko informacija o svom novom 8-stepenom automatskom mjenjaču (8AT), koji će se koristiti na vozilima s prednjim pogonom. Inteligentno rješenje donosi manju težinu i slične dimenzije kao uobičajeni 6-stepeni automatski mjenjač ... Više ...

06. 09. 2016

Južnokorejski proizvođač automobila Kia je prošle sedmice evropskoj javnosti predstavila čak tri nove izvedbe svoje limuzine Optima – hibridnu Optimu Plug-in Hybrid, karavansku Optimu Sportswagon i sportsku varijantu Optima GT. Plug-in Hybrid među vodećim u D klasi po dometu Novu hibridnu Optimu odlikuje veliki domet, za kojeg su zaslužni elektro motor i učinkoviti 2,0-litarski benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva. Na električni pogon Optima uz nulte emisije CO2 omogućava više od 54 km vožnje, što fizičkim i flotnim kupcima pruža iznimno niske troškove održavanja. Kod nas već sredinom... Više ...