Svi novosti

19. 04. 2017

Kia osvojila tri nagrade za dizajn - Optima Sportswagon, Niro i novi Rio

Kia je opet osvajač dizajnerskih priznanja Red Dot i na ovogodišnjem konkursu je zabilježila trostruku pobjedu. Optima Sportswagon, hibridni krosover Niro i potpuno novi Rio pobijedili su u svojim kategorijama. Optima Sportswagon je za svoj izvanredan dizajn osvojila najprestižniji naziv ‘najbolji od najboljih’, dok je Niro pohvaljen zbog posvećenosti detaljima.

Optima Sportswagon pobijedila u kategoriji ‘Red Dot: Best of the Best’
Optima Sportswagon uspješno nastavlja priču svoje limuzinske sestre, koja je 2016. osvojila priznanje ‘najbolja od najboljih’ – kao i prethodna generacija 2011. godine

Kia od 2009. osvojila već 18 nagrada Red Dot
Kia je inače od 2009., kada je najstariji korejski proizvođač automobila osvojio svoju prvu nagradu (model Soul), osvojila već 18 nagrada Red Dot. Pritom je potrebno spomenuti da je Kia ove godine već dobila tri nagrade iF za dizajn.

“Dizajn tri nagrađena modela je rezultat vrlo tijesne saradnje naših dizajnerskih centara u Koreji, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim državama. Naš globalni dizajnerski tim može biti ponosan na trostruku pobjedu, koja naglašava Kijin vrhunski dizajn, koji su jednoglasno prepoznali stručnjaci ”, o novom dostignuću Kije kaže Peter Schreyer, predsjednik i šef dizajna u korporaciji Kia Motors i dodaje: “Činjenica da smo s Optimom već treći put osvojili nagradu Red Dot: najbolji od najboljih, dokaz je neprestanog fantastičnog rada pri dostizanju najviših dizajnerskih standarda.”

Optima Sportswagon, Kijin prvi karavan u D klasi, koji je isključivo namijenjen Evropi, nudi atraktivan izgled i unutrašnjost visokog kvaliteta, a pored toga dodaje praktičnost i privlačnost karavana.

Potpuno novi Rio osjetno se razlikuje od prethodnika i kupcima nudi odvažan, novi dizajn i modernu, ali vrlo funkcionalnu kabinu, koja se ponosi najsavremenijim tehnologijama s područja infotainmenta i sigurnosti. Duži poklopac motora i uspravniji C stubić daju autu agresivniji izgled, a prema vozaču usmjerena armaturna ploča nudi inovativan i ergonomičan dizajn.

Kia Niro spaja praktične prednosti i privlačan izgled kompaktnog crossovera s elegantnim stilom zbog kojeg odskače iz mase konzervativnijih hibridnih modela, čime pruža jedinstven izgled ovog prvog hibridnog crossovera na svijetu.

Nagrade Red Dot Awards: prijavljenih više od 5.500 proizvoda iz 54 zemlje
Takmičenje, koje se još od 1955. godine izvodi pod okriljem dizajnerskog centra Sjeverni Ren-Vestfalija, važi za jedno od najprestižnijih na svijetu na področju dizajna. Žiri čini 39 nezavisnih stručnjaka među kojima su nezavisni dizajneri, profesori dizajna i novinari.

Nagrade Red Dot podjeljuju u tri kategorije (dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i konceptni dizajn), i ocijenjuju ih na osnovu kriterija kao što su inovacije, formalni kvalitet, funkcionalnost i ekološka primjerenost. Za priznanja za 2017. godinu konkurisale su kompanije iz 54 zemlje, koje su prijavile više od 5.500 proizvoda.

Svečano predstavljanje red dot nagrada održaće se 3. jula 2017. u njemačkom Essenu u pozorištu Aalto, opernoj kući koju je dizajnirao Alvar Aalto.

 

Prijavite se na test vožnju i uvjerite se u Kia kvalitet!

***

Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Kompanija osnovana 1944. godine proizvede više od 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2016 JD Power IQS Kia je zauzela 1. mjesto od svih brendova. Izrazito evropsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

10. 04. 2017

Rast je zabilježen kako na domaćem južnokorejskom tržištu (+21,6 %, 47.621 prodato vozilo) tako i na ostalim tržištima, gdje su prodali 190.601 vozilo i tako zabilježili rast od 4,1%. Kijin najprodavaniji model bio je sportski terenac Sportage, koji je je martu našao 41.781 novog kupca. Model Cerato (na nekim tržištima se prodaje pod imenom Forte ili K3) - Kijin predstavnik u C klasi izvan Evrope (na Starom... Više ...

31. 03. 2017

Nova Kijina sportska limuzina Stinger je upravo doživio domaću, azijsku premijeru na salonu automobila u Seulu. Stinger, kojeg su osim u Ženevi u već viđenoj crvenoj boji predstavili i u novoj žarko žutoj boji, izložen je pored koncepta GT iz 2011., koji je bio osnova za konačni izgled prilagođen serijskom vozilu.   Kia u virtuelnoj realnosti predstavlja... Više ...

10. 03. 2017

Kia je na automobilskom salonu u Ženevi predstavila 4 nova modela. Evropsku premijeru doživjeli su sportska limuzina Kia Stinger i novi gradski mališan Kia Picanto. Od plug-in hibrida tu su hibridni crossover Niro i Optima Sportswagon. Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Raznolikost naših novih modela, koje predstavljamo u Ženevi,... Više ...

24. 01. 2017

  Prilikom dolaska ispred gradske vijećnice u New Yorku je Kia Niro zvanično dobio priznanje za postavljanje Guinnessovog svjetskog rekoda u najmanjoj potrošnji goriva za vožnju od zapadne do istočne obale SAD u... Više ...