Svi novosti

06. 12. 2016

Kia već u novembru premašila prošlogodišnji rekord

Kia Motors je krajem novembra dostigla novu prodajnu prelomnicu – prvi put u svojoj istoriji je u Evropi zabilježila 400.000 prvi put registrovanih vozila u jednoj godini. To je mnogo bolje od prošlogodišnjeg, takođe rekordnog rezultata 384.790 vozila, za što im je trebao mjesec više.

 

 

 

Tržišni udio Kije u Evropi već 2,9 %
S ovogodišnjim povećanjem prodaje je Kijin tržišni udio na evropskom tržištu vozila narastao na 2,9 % (2,8 % u istom periodu 2015.), a do kraja godine vjerovatno dostiže 3,0 %. Prodajnom uspjehu je između ostalog doprinio i ulazak Kije u nove klase, što je samo još dodatno ojačalo reputaciju Kije kao proizvođača atraktivnih vozila visokog kvaliteta.

Michael Cole, izvršni direktor u Kia Motors Europe, rekao je: “Kijini dizajnerski i razvojni timovi su raširili ponudu svježih i privlačnih modela, koji su vrlo popularni kod evropskih kupaca, što će nam nesumnjivo pomoći kod ostvarivanja organskog rasta u 2016. godini.”

 

 

Trenutni uspjeh Nira i Optime
Novi hibridni crossover Niro – kod nas ga očekujemo početkom iduće godine – već se potvrdio kao veliki hit, jer su kupci širom Evrope od početka prodaje u julu naručili čak 23.000 primjeraka. Prodaja novog Sportaga i dalje raste, a u odnosu na 2015. veća je za čak 35 %. U prvih 11 mjeseci ove godine je novi Sportage s ukupno prodatih 105.317 vozila premašio cjelokupnu prošlu godinu.

Ponudu Kia Optime je dopunio dolazak prvih primjeraka nove varijante Sportswagon, priključnog hibrida i sportskih varijanti GT. Nove varijante su mnogo doprinijele rastu od nevjerovatnih 214 % u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno novi Sportswagon, koji na naše ceste stiže početom iduće godine, predstavlja skoro dvije trećine (65 %) prodaje Optime u Evropi. Bogatija ponuda nove Optime povećava Kijinu popularnost u D klasi, pogotovo među flotnim kupcima.

 

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Kompanija osnovana 1944. godine proizvede više od 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Pri zadovoljstvu kupaca pogotovo odskaču modeli Soul i Sorento, koji su u studiji 2016 JD Power IQS pobijedili u svojim kategorijama, dok je Kia zauzela 1. mjesto od svih brendova. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim garancijom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

23. 11. 2016

Novi Kia Niro se odmah pokazao kao Kijin prodajni hit, jer su evropski trgovci od njegovog predstavljanja početkom ljeta dobili više od 23.000 narudžbi. Od jula do kraja oktobra su strankama isporučili 5.815 primjeraka Nira, a preostali kupci trebali bi svoja vozila dobiti do kraja godine. Praktičnost i dizajn spojeni učinkovitim hibridnim pogonom ... Više ...

16. 11. 2016

Iz korporacije Kia Motors izvještavaju o rekordnoj globalnoj prodaji u oktobru, koja je iznosila čak 263.854 vozila. Time je najstariji korejski proizvođač automobila ostvario  rast od 4,9% u odnosu na oktobar 2015.   Rekordna prodaja u Kini i u Evropi U oktobru je Kia zabilježila rast prodaje u Kini (71.209 prodatih vozila, +23 %), u Zapadnoj Evropi (35.544 vozila, +8,5 %), u... Više ...

02. 11. 2016

Peter Schreyer, glavni dizajner i predsjednik korporacije Kia Motors, ovih dana obilježava 10 godina rukovođenja dizajniranjem novih vozila ovog korejskog brenda. U periodu njegove dizajnerske 'vladavine' je proizvodnja vozila Kia porasla s 1,1 miliona vozila u 2005. na impresivnih 3,05 miliona vozila u 2015. godini. Izgradnja novog imidža Kije Kia je... Više ...

24. 10. 2016

Kia Motors je po podacima udruženja evropskih proizvođača automobila ACEA u Evropi zabilježila rekordnu prodaju u trećem kvartalu. Povećanje prodaje od 14 posto u 2016. Kia je do kraja septembra u Evropi prodala 337.595 vozila (članice EU i EFTA). To predstavlja rast od 14 posto u odnosu na jednako razdoblje u prošloj godini, kada je u Evropi zabilježeno... Više ...