Svi novosti

24. 01. 2017

Od Los Angelesa do New Yorka samo 3,07 l/100 km

 

Prilikom dolaska ispred gradske vijećnice u New Yorku je Kia Niro zvanično dobio priznanje za postavljanje Guinnessovog svjetskog rekoda u najmanjoj potrošnji goriva za vožnju od zapadne do istočne obale SAD u kategoriji hibridnih vozila. Nova rekordno niska potrošnja iznosi vrlo skromnih 3,07 l/100 km (76,6 milja na galon, SAD).

 

“Veoma smo radosni zbog Nirovog rekordnog rezultata,” kaže Orth Hedrick, potpredsjednik odjeljenja za planiranje proizvoda u Kia Motors America. “Napravili smo vozilo koje ima izvanredne performanse, odličan izgled i fantastičnu potrošnju. Guinnessov svjetski rekord to samo potvrđuje.”

 

 

5.979 kilometara i samo 4,1 rezervoar
Vozaču Wayneu Gerdesu i suvozaču Robertu Wingeru je za vožnjo od gradske vijećnice u Los Angelesu do gradske vijećnice u New Yorku, u okviru koje su prešli 5.979 km (3.715,4 milje), trebalo tek 183,6 litara (48,5 galona) ili 4,1 rezervoar. Pritom se njihov Niro ni u čemu ne razlikuje od bilo kojeg serijskog primjerka ovog modela.

 

Ekološki prihvatljivija platforma i jedinstven hibridni sistem
Iako Niro nije prvi Kijin hibrid, on je prvi model ovog korejskog brenda koji postoji isključivo kao hibrid. Niro je pravi crossover, a može se pohvaliti i skromnom potrošnjom goriva.

Pored sportskog i nadasve atraktivnog dizajna nudi podugačak spisak raspoložive opreme:

inovativan hibridni sistem, koji pruža dinamičniju i zabavniju vožnju, prostranu kabinu s mnogo prostora za pet putnika i njihov prtljag, pregršt naprednih vozačkih asistencija — automatsko kočenje u nuždi, detekciju mrtvog ugla, upozoravanje na poprečni promet iza vozila, pomoć kod promjene vozne trake, pomoć kod održavanja vozila na voznoj traci i radarski tempomat - i naprednu infotainment opremu koja uključuje UVO3 s Apple CarPlay™, Android Auto™, 7-inčni ekran na dodir, navigaciju i premium audio sistem Harman Kardon®.

 

Novi Kia Niro, koji uskoro stiže i u našu zemlju, pored niske prosječne potrošnje goriva (3,8 l/100 km) i niskih emisija CO2 (88 g/100 km), naprednog hibridnog sistema i multifunkcionalnosti može se pohvaliti i bogatom standardnom opremom i 7-godišnjom fabričkom garancijom koja važi za cijelo vozilo.

 

 

Više o Niru možete pronaći OVDJE!

***

Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Kompanija osnovana 1944. godine proizvede više od 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Pri zadovoljstvu kupaca pogotovo odskaču modeli Soul i Sorento, koji su u studiji 2016 JD Power IQS pobijedili u svojim kategorijama, dok je Kia zauzela 1. mjesto od svih brendova. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim garancijom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

17. 01. 2017

  Kia je na nedavno otvorenom salonu automobila u Detroitu, gdje tradicionalno caruju američki proizvođači automobila, premijerno predstavila Kia Stinger. Radi se o sportskoj limuzini sa 5... Više ...

05. 01. 2017

Mladolik i energičan dizajn novog Picanta Novi Picanto, koji je nastao u Kijinim dizajnerskim centrima u Frankfurtu i korejskom Namyangu, donosi mladolik i energičan karakter u razred A. Novi model – razotkriven u sportskoj verziji GT-Line – sa svojim oštrijim linijama i suptilno istesanim površinama pruža odlučan stav. Zbog pružanja što... Više ...

22. 12. 2016

Kia Motors je danas pokazala prve skice 3. generacije novog Picanta, jednog od svojih globalno najprodavanijih modela.   Novi Picanto svoj mladolik i energičan dizajn spoljašnjosti i unutrašnjosti spaja s brojnim mogućnostima prilagođavanja svakom pojedincu.... Više ...

19. 12. 2016

Kia Motors ovih dana slavi 10. godišnjicu proizvodnje u Evropi. Od zvaničnog početka proizvodnje 7. decembra 2006. su u Kijinoj fabrici u Slovačkoj, u gradu Žilina, proizveli više od 2,5 miliona vozila i 3,8 miliona motora. U fabrici i kod dobavljača stvoreno više od 20.000 radnih mjesta ... Više ...