Svi novosti

24. 10. 2016

Sportage ruši sve prodajne rekorde, a uskoro stižu i Optima Sportswagon i hibridni crossover Niro.

Kia Motors je po podacima udruženja evropskih proizvođača automobila ACEA u Evropi zabilježila rekordnu prodaju u trećem kvartalu.

Povećanje prodaje od 14 posto u 2016.
Kia je do kraja septembra u Evropi prodala 337.595 vozila (članice EU i EFTA). To predstavlja rast od 14 posto u odnosu na jednako razdoblje u prošloj godini, kada je u Evropi zabilježeno 295.140 novoregistrovanih vozila Kia. Dvocifreni rast Kije je i inače veći od rasta evropskog tržišta, koje je poraslo za 8%.

Veći tržišni udio
I Kijin tržišni udio se povećao – s prošlogodišnjih 2,7% skočio je na 2,9%. Michael Cole, glavni izvršni direktor Kia Motors Europe, o rezultatima je rekao: “U 2016. smo predstavili novosti u nekim segmentima, gdje dosad nismo bili prisutni, a u nekim smo ojačali naš položaj. Svaki naš novi model doprinosi našoj boljoj prodaji i povećanju tržišnog udjela u Evropi. Naš planirani godišnji rast prodaje smo već promijenili sa 9 na 12 posto, a polako se približavamo ostvarenju našeg srednjeročnog plana tržišnog udjela od 3 posto.”

Sportage ruši sve rekorde
Prodaja Sportaga veća je nego ikad prije – do kraja septembra je širom Evrope našao 110.358 novih vlasnika (36% više nego u jednakom periodu prošle godine). Sportage je tako dobro primljen kod kupaca da je već sada premašio cijelu prošlogodišnju prodaju u Evropi, kada je bilo prodanih 105.317 primjeraka.

Stranke dobro prihvatile nove modele Niro i Optima
Pored Sportaga odlično se iskazao i najnoviji model iz Kije – hibridni crossover Niro. Od početka ljeta do sredine oktobra ga je već dobilo oko 5.000 Evropljana, a još 15.000 kupaca čeka na isporuku, koja je planirana do kraja godine. Niro strankama pored praktičnosti i atraktivnog izgleda prostranog crossovera nudi i vrlo štedljiv hibridni motor s vrlo niskim emisijama CO2 (samo 88 g/km).

Sportwagon kao dodatni vjetar u Kijina leđa
Gama modela Optima na ljeto se proširila karavanskom varijantom Sportswagon, priključnim hibridom (Plug-in Hybrid) i sportskom varijantom GT, zbog čega je povećana prodaja Optime za 181% u odnosu na isti period prošle godine. Da za Optimu u Evropi dolaze još bolji dani bilo je jasno u septembru kada je stigao karavan, koji je od ukupno prodata 6.193 primjerka predstavljao skoro dvije trećine (66%) svih Optima. Prema predviđanjima će nove varijante Optime značajno povećati Kijinu prodaju u segmentu D, pogotovo kod flotnih kupaca.

 

***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Kompanija osnovana 1944. godine proizvede više od 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Pri zadovoljstvu kupaca pogotovo odskaču modeli Soul i Sorento, koji su u studiji 2016 JD Power IQS pobijedili u svojim kategorijama, dok je Kia zauzela 1. mjesto od svih brendova. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim garancijom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

 

10. 10. 2016

Na najnovijoj rang-listi Interbrandovih 100 najvećih globalnih brendova (100 ‘Best Global Brands’) se vrijednost brenda Kia Motors u posljednjih godinu dana povećala za 12%. Kia je u izvještaju za 2016. napredovala za 5 mjesta i sada je na 69. mjestu najvrijednijih brendova na svijetu. Vrijednost korejskog giganta se sa 5,7 milijardi dolara u 2015. povećala na 6,3 milijarde u 2016. To... Više ...

04. 10. 2016

Kia je već 15 godina zaredom sponzor regionalne košarkaške lige ABA (Adriatic Basketball League).   ABA liga iznjedrila mnogo NBA igrača Liga, koja je od prve sezone 2001/2002 dva puta mijenjala ime (Goodyear, NLB), ali uvijek održavala i ime Jadranska liga, već od samog početka spada među najbolje košarkaške lige u Evropi. Zato i ne čudi da Kia kao... Više ...

26. 09. 2016

Proizvođač automobila Kia u Evropi i dalje ne posustaje – u prodaji vozila bilježi rekordnih osam mjeseci, čime i dalje pretiče evropsko tržište automobila koje se oporavlja nakon finansijske krize. 15 posto bolje nego lani Po podacima evropskog udruženja proizvođača automobila ACEA je Kia do kraja avgusta povećala prodaju za 15 posto, što znači 292.938 prvi put... Više ...

21. 09. 2016

Novi Kia Rio će svjetsku premijeru doživjeti 29. septembra na salonu automobila u Parizu. Rio je globalno najprodavaniji model najstarijeg korejskog proizvođača automobila i s više od 473.000 prodatih primjeraka u 2015. godini predstavljao je 16 % Kijine ukupne godišnje prodaje. Novi Rio, Kijin predstavnik u razredu B, kupcima će nuditi potpun paket – atraktivan izgled, izvanrednu... Više ...