Svi novosti

29. 06. 2015

- Stalna poboljšanja Kiju vinula na 2. mjesto među 33 automobilske marke
- Br. 1. među masovnim markama
- Kia Sorento i Soul s najvišim ocjenama u svojim razredima
- Ostalih 5 Kijinih modela među To 3 u svojim kategorijama
- Gotovo 20-postotno poboljšanje

S više vozila na američkom tlu nego ikada ranije Kia Motors je nedavno doživila još jednu prelomnicu. Ugledna kompanija J.D. Power je južnokorejskog dva krunisala za 2. najboljeg u studiji 2015 IQS (Initial Quality Study). Kijin rezultat u IQS studiji se popravio za čak 20 bodova u odnosu na prošlogodišnji, do tada najbolji Kijin rezultat. Tako se Kia popela 4 mjesta više i dospjela na 2. mjesto – zaostala je tek za luksuznim Porscheom – od ukupno 33 automobilske marke i na 1. mjesto svih masovnih marki.

Za Kijin uspon su najzaslužniji njeni bestseleri Soul i Sorento, dok su se ostali modeli Rio, Optima, Cadenza, Sportage i Sedona (‘Grand Carnival’ na nekim tržištima) plasirali u Top 3 u svojim kategorijama.

“Vjerujemo da izvještaj J.D.Power ne ostavlja nikakve nedoumice o tome kako Kia proizvodi  vrhunska vozila, a ti rezultati nas posebno raduju jer studija IQS zaista predstavlja glasove naših kupaca,” rekao je Michael Sprague, izvršni direktor u Kia Motors America i nastavio:  “Kijin rast je jedna od najvećih priča o uspjehu u automobilskoj industriji, a iza nje stoje mukotrpan rad više hiljada članova tima širom svijeta i dugoročna strategija fokusiranosti na kvalitet, što u konačnici jača ugled marke i poboljšava iskustva vlasnika vozila Kia.”                                                                                                                                                               

Kijina prodaja u SAD se više nego udvostručila u zadnjih 6 godina, između ostalog zahvaljujući izgradnji američke fabrike. Zato se marka polako, ali sigurno penjala po ljestvici J.D. Powerovih IQS godišnjih izvještaja. Nakon što je Soul 2012. završio na 1. mjestu u svom segmentu Kia je u 2013. ušla među 10 najboljih. S pobjednicima Soulom i Sportagem Kia je u 2014. završila na 6. mjestu. Uz to je potrebno spomenuti da je Kijina fabrika u Georgiji, čija izgradnja je koštala 1,1 milijardu dolara, a gdje proizvode Sorento i Optimu, u ovogodišnjoj studij ostvarila svoj najbolji dosadašnji rezultat od svih fabrika u Sjevernoj Americi. Osim toga je fabrika Kwangju, gdje proizvode Soula, postala br. 1 u azijsko-pacifičkoj regiji.

U svojih 29 godina postojanja godišnja studija J.D. Power IQS analizira mišljenja vlasnika vozila u 26 razreda. Vlasnici vozila ocijenjuju vozačko iskustvo, performanse motora i mjenjača i širok popis problema povezanih s kvalitetom unutar prvih 90 dana vlasništva.

 

***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

    

 

23. 06. 2015

Iz Kije javljaju da će ovih dana dostići 15 miliona vozila proizvedenih u južnokorejskim fabrikama i izvezenih u druge zemlje. Ova prelomnica dolazi 40 godina nakon prvih 10 primjeraka modela Brisa pick-up izvezenih u Katar 1975. godine.   Zbog lakšeg razumijevanja navodimo primjer: ako bi 15 miliona limuzina Optima (dužine 4.845 mm) postavili jednu iza druge one bi 1,8... Više ...

11. 06. 2015

Korporacija Kia Motors je na svečanosti u Mexico Cityju zvanično objavila početak poslovanja u ovoj srednjeameričkoj zemlji. Događaju je prisustvovalo čak 250 predstavnika vlade, privrede i medija, koji su svjedočili ulasku na jedno ovako veliko automobilsko tržište i novoj eri globalne ekspanzije ovog južnokorejskog automobilskog diva. Na događaju su razotkrivene pojedinosti. Deveti najveći... Više ...

28. 05. 2015

Nedavno je Kia u Evropi proizvela već milionitog cee’da što je najveća prelomnica od 2006., kada su pokrenuli evropsku proizvodnju. cee’d je od svog dolaska prije devet godina odigrao važnu ulogu u Kijinom održivom rastu i uspjehu. Jubilarni milioniti cee’d, koji je stigao s Kijine proizvodne linije u Slovačkoj, bio je sportski biserno bijeli cee’d GT u petovratnoj... Više ...

21. 05. 2015

Po podacima evropskog udruženja automobilskih proizvođača (ACEA) je Kia Motors Europe zabilježila najbolji april u svojoj istoriji i 7,4-postotni rast u odnosu na isti period prošle godine. Kia je prošli mjesec prodala 33.602 vozila što je najbolji april u Evropi u istoriji ovog korejskog giganta. To je jedno značilo i njihov najbolji prvi kvartal u istoriji, jer su prodali 96.062 vozila (+7,4 % u odnosu na... Više ...