28. 08. 2013

- Novi Kia Soul i dramatični novi koncept urbanog vozila spremni za Frankfurt
- Novosti će biti i osvježena Optima i novi Picanto LPG

 

Sasvim novi  Kia Soul će evropsku premijeru doživjeti 10. septembra na salonu u Frankfurtu.  Društvo će mu praviti novo konceptno vozilo B klase (svjetska premijera) te osvježena limuzina Optima i mališan Picanto u LPG izvedbi.

Novi Kia Soul ostaje vjeran originalnom ikoničnom dizajnu te poboljšanim dinamičnim i štedljivim motorima. Dizajneri su inspiraciju našli u konceptu Track’ster predstavljenom 2012. godine i predstavlja svjež, odrasliji izgled bez gubitka jedinstvenog karaktera.

 “Soul je imao vjerne sljedbenike među kupcima Kije, zato je bilo vrlo važno da i novi model sačuva originalnost ikoničnog dizajna,” o novom Soulu je rekao Benny Oeyen, podpredsjednik odgovoran za marketing i produktno planiranje u Kia Motors Europe.
Novi Kia Soul stiže u Evropu početkom proljeća, kada će biti na raspolaganju više informacija o novim snažnim benzinskim i dizelskim motorima, opremama i cijenama.

Kia će u Frankfurtu predstaviti i dramatični novi evropski koncept, koji će svojim stilom i čvrstoćom naći svoje mjesto u B klasi.

Kijin najnoviji koncept, zasad kodnog imena KED-10, predstavlja njenu odlučnost u traženju novih mogućnosti za urbane vozače, a dizajniran je i stvoren u Evropi za zadovoljavanje evropskih okusa.

Novi Picanto LPG, razvijen zbog rastuće potražnje stranaka koje traže mala vozila s niskim troškovima održavanja još je jedna Kijina novost spremna za Frankfurt. Novajliju će pokretati Kijin 1.0-litarski trocilindraš iz porodice Kappa snage 67 KS i ima 90 Nm obrtnog momenta. Novi Picanto LPG obećava niže troškove čak i od klasičnog benzinski pokretanog Picanta.
    
LPG  izvedba će imati rekordno nisku potrošnju goriva od samo 5,8 l / 100 km i emisije CO2 od 100 g/km – s automatskim start/stop sistemom (ISG) čak 5,6 l / 100 km i 97 g/km.

Novi Picanto LPG opremljen je sa dva rezervoara za gorivo –  klasičnim 35-litarskim za benzin, koji se nalazi na uobičajenom mjestu i 27-litarskim za LPG ispod dna prtljažnika, gdje se obično nalazi rezervni točak. Vozači jednostavnim pritiskom na prekidač na armaturnoj ploči mogu birati vrstu goriva.

Na početku će takav Picanto biti na raspolaganju u Njemačkoj, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Češkoj, Portugalu i Nizozemskoj, gdje bi trebao predstavljati 7% ukupne prodaje Picanta. Kada krajem godine stigne na navedena tržišta Picanto LPG će biti prvo i jedino vozilo, koje pokreće ukapljeni naftni plin uz fabričku 7-godišnju/150.000 km opštu garanciju za cijelo vozilo.
    
Kao odgovor na odaziv kupaca na uvijek konkurentskom evropskom tržištu će Kia u Frankfurtu predstaviti i osvježenu Optimu, s usavršenim dizajnom, novim infotainmentom, sigurnosnim i drugim dodacima, većom prefinjenošću, poboljšanim kvalitetom i premiumskom doradom.
    
Pored vizualnih osvježenja limuzine  D klase Kia se usredotočila na već usavršenost, što je po mišljenju Kijinih inžinjera bilo jedno od ključnih područja poboljšanja. Donesene su mjere pomoću kojih su smanjili buku u vozilu tokom vožnje, što uključuje podešavanja zadnjeg ovjesa, poboljšanje zvuka vozila i čvršće aluminijske naplatke. Sve poduzete mjere su smanjile buku vozila tokom vožnje za 3,3 dB.
Brojna poboljšanja između ostalog uključuju remen alternatora s jednosmjernim kvačilom i inovativnim sistem djelovanja baterije. Rezultat svega toga su niže emisije CO2, koje kod 1,7-litarskog dizela iznose 133 g/km, dok u slučaju ako je vozilo opremljeno start/stop sistemom iznose samo 128 g/km. Optima sa svojim niskim emisijama u brojnim evropskim zemljama spada u niže emisione klase što kupcu omogućava niže troškove registracije vozila.

 

 

***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 2,7 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 150 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 47.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

06. 08. 2013

Kia Motors Slovakia je u prvoj polovini ove godine s ukupno proizvedenih 158.000 vozila zabilježila 6-postotno povećanje proizvodnje u svojoj evropskoj fabrici u slovačkoj Žilini. Fabrika je u februaru počela s proizvodnjom novog pro_cee’da, a u junu su počeli proizvoditi i sportske izvedbe pro_cee’d GT i cee’d GT. Fabrika sada radi punim kapacitetom, što se dogodilo prvi put otkako je u decembru... Više ...

15. 07. 2013

Kijino nepobjedivo 7-godišnje jamstvo ili 150,000 kilometara bezbrižne vožnje učinili su iznimno veliku prekretnicu u automobilskoj industriji. Novi podaci potvrđuju pozitivan učinak na vrijednost vozila, potvrđuju kako su Kijina vozila zaista atraktivnija pri preprodaji. 7-godišnja garancija nije samo jasan pokazatelj vrhunskog kvaliteta svih Kijinih modela, već i direktno utiče na smanjenje troškova svih kupaca novih ili rabljenih Kijinih vozila.     Kia je u januaru 2010. godine uvela 7-godišnju/150.000 km garanciju za sva nova vozila Kia (do tada je to važilo samo za vozila iz njihove slovačke fabrike). Tri godine poslije... Više ...

29. 05. 2013

Nakon dvogodišnjeg testiranja Venge s 1,4-litarskim benzinskim CVVT motorom i EcoDynamics varijantom (start/stop sistem), u Auto Bildu su posebno naglasili prostranu i korisniku prijatnu kabinu, visok položaj sjedenja, jednostavno ulaženje i izlaženje, vrlo korisnu kliznu zadnju klupu i tiho djelovanje motora u gradskoj vožnji.   Tokom testa Vengin motor nije zahtijevao nikakvo... Više ...

15. 04. 2013

Iz korporacije Kia Motors javljaju da su u martu u svijetu prodali 653.361 vozilo, što je 2,7% više nego u martu 2012.   Najveći rast zabilježen je u Kini (+20%), gdje su prodali 48.364 vozila, a u Evropi su imali 7-postotni rast (57.651 prodato vozilo). Kina je i tržište, gdje je Kia zabilježila najveći rast u prvom kvartalu ove godine (+24%, 144.559 vozila), a taj uspjeh su još... Više ...