21. 10. 2013

-    Kia među “Top 100” na 83. mjestu (poboljšanje za 4 mjesta)

Korporacija Kia Motors ove godine je povećala vrijednost svog brenda za 15% i sada je na 83. mjestu ekskluzivne liste ‘Top 100 Best Global Brands,’ koju provodi Interbrand, najveća globalna savjetnička agencija.

Kia se prošle godine prvi put uvrstila na ‘Top 100 Best Global Brands’, kada je bila na 87. mjestu, a sada se popela za 4 mjesta i njena vrijednost ocijenjena je na 4,7 milijardi američkih dolara. To predstavlja 15-postotno povećanje ili čak 619 miliona USD i značajno je premašila prosjek Top 100 brendova, koji je iznosio 8,4%.

U SAD je novo 'rođenje' marke Kia počelo vrlo kreativnim aktivnostima na području  muzike, kao što je npr. MTV Music Awards i odnedavno YouTube Music Awards, pored već skoro legendarnih oglasa sa »hrčcima« za model Soul  i oglasa, koji se emituju tokom vrhunca američkog sportskog i marketinškog spektakla – Super Bowla.

Osim toga Kia se kao brend koji cilja na mlade u srcu, u javnosti pojavljuje kroz brojna prestižna sponzorstva: fudbalska svjetska i evropska prvenstva, teniski grand slem Australian Open i košarkašku ligu NBA (u našoj regiji i košarkašku ligu ABA), a tome je potrebno dodati i veoma frekventno pojavljivanje na brojnim digitalnim društvenim mrežama. Kia ima više od 250 globalnih i lokalnih profila na kojima se dnevno obavi oko 300.000 razgovora povezanih s Kijom u obliku komentara, dijeljenja, objava ili spominjanja.

Najnovije Interbrandovo priznanje Kijinog proteklog rada je nastavak Interbrandove rang liste Top 50 globalnih zelenih brendova (50 Best Global Green Brands 2013), na kojem je Kia u junu zauzela ove godine zauzela 37. mjesto.

Ovogodišnji rezultati Interbrandove rang liste ‘Top 100 Best Global Brands’ temelje na analizama brendova, u kojima koriste najbolje prakse istraživačke metodologije. Studija ocijenjuje finansijske rezultate korporacija na području povrata uloženog novca investitora; uloge, koju brend ima kod odluke o stvarnoj kupovini; moći brenda, koja znači sposobnost brenda obezbijediti očekivanu zaradu i u budućnosti.

 

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 2,7 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 150 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 47.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

26. 09. 2013

Kompaktni monovolumen novi Kia Carens je od strane Euro NCAP, vodećeg evropskog udruženja na području sigurnosti u saobraćaju, dobio maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost kod sudara.   Kia Carens je samo jedan od dva kompaktna monovolumena, koji su u ovoj godini stigli na evropsko tržište i osvojili 5 zvjezdica na ovogodišnjim Euro NCAP testiranjima.  5-vratna Kia sa 5 ili 7... Više ...

06. 09. 2013

Iz Kije su potvrdili da će se njihov novi dramatični evropski koncept, kojeg će predstaviti 10. septembra na salonu u Frankfurtu, zvati Kia Niro. Niro predstavlja Kijin pogled na budućnost B klase i može se pohvaliti urbanošću i čvrstoćom, a između ostalog donosi i inovativni motor. Vozilo su dizajnirali u Kijinom frankfurtskom dizajnerskom studiju – manje od kilometar udaljenom od... Više ...

28. 08. 2013

Sasvim novi  Kia Soul će evropsku premijeru doživjeti 10. septembra na salonu u Frankfurtu.  Društvo će mu praviti novo konceptno vozilo B klase (svjetska premijera) te osvježena limuzina Optima i mališan Picanto u LPG izvedbi. Novi Kia Soul ostaje vjeran originalnom ikoničnom dizajnu te poboljšanim dinamičnim i štedljivim motorima. Dizajneri su inspiraciju... Više ...

06. 08. 2013

Kia Motors Slovakia je u prvoj polovini ove godine s ukupno proizvedenih 158.000 vozila zabilježila 6-postotno povećanje proizvodnje u svojoj evropskoj fabrici u slovačkoj Žilini. Fabrika je u februaru počela s proizvodnjom novog pro_cee’da, a u junu su počeli proizvoditi i sportske izvedbe pro_cee’d GT i cee’d GT. Fabrika sada radi punim kapacitetom, što se dogodilo prvi put otkako je u decembru... Više ...