18. 08. 2014

- Premium izgled

- Duži, niži i širi te s dužim međuosovinskim razmakom u odnosu na prethodnika

- Evropska premijera 2. oktobra na salonu automobila u Parizu

Kia je pokazala prve fotografije novog Kia Sorenta. Radi se o 3. generaciji ovog popularnog sportskog terenca i predstavlja novi izgled, koji se može pohvaliti drskijim stilom i modernijim detaljima.

 

Novi Sorento, koji je u odnosu na prethodnika duži, niži i širi te ima duži međuosovinski razmak, svoju budućost će pored uspješne istorije graditi na premium izgledu i osjećaju, većoj prostranosti i brojnim inovativnim pomagalima.

 

S dizajnerskim karakteristikama brenda i zrelijim izgledom novi model u duši ostaje prepoznatljiv kao i svaki Sorento. Novi izgled je evolucija postojećeg modela, koji uključuje  svježe vizuelne elemente, koji su svoju inspiraciju našli u konceptu Kia Cross GT s prošlogodišnjeg salona automobila u Čikagu, a karakterišu ga duguljasta motorna maska i potpuno drugačiji D stubić.

Vanjština novog Sorenta nastala je pod okriljem Kijinog dizajnerskog studija u korejskom Namyangu, ali su značajan doprinos dala i ostala dva kućna dizajnerska studija u Frankfurtu i Irvinu (Kalifornija).

Sprijeda je novi Sorento dobio veći, uspravniji ‘tigrov nos’ s prepoznatljivim 3-dimenzionalnim dijamantnim uzorkom, te duguljaste, prema nazad zategnute farove. Niža krovna linija, viša bočna linija te mišićava i okrugla ramena na zadnjem dijelu stvaraju dramatičnu figuru.

Elegantniji izgled postignut je promijenjenim dimenzijama (dužina: +95 mm, 4.780 mm; visina: -15 mm, 1.685 mm) i 80 milimetara dužim međuosovinskim razmakom (sada će biti 2.780 mm), koji omogućava više prostora za putnike u sva tri reda sjedišta.

Svjetska premijera novog Sorenta biće krajem avgusta u Južnoj Koreji, dok će u Evropi biti premijerno predstavljen 2. oktobra na salonu automobila u Parizu.

 

***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 2,7 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 170 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 47.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

 

 

25. 07. 2014

Kia Motors je, prvenstveno zahvaljujući vrhunskom dizajnu, u zadnjih nekoliko godina stekla veliki ugled. Nedavno joj je američko udruženje industrijskih dizajnera (IDSA) podijelilo dvije prestižne dizajnerske nagrade. Kia je u kategoriji prevoza osvojila međunarodnu nagradu za dizajnersku izvrsnost (IDEA) za konceptno vozilo GT4 Stinger (srebrno priznanje) i Soula (bronzano priznanje). Kia je inače već... Više ...

17. 07. 2014

Kia Motors America ima iza sebe vrlo uspješno razdoblje. Tako su u junu američkim kupcima isporučili 50.644 vozila, što je malo više nego u junu 2013. (50.536), a u prvom polugodištu su prodali 297.413 Kija, što je 7,2% više nego u istom periodu prošle godine (277.351 vozila) čime je postavljen novi prodajni rekord ovog korejskog giganta u SAD. Najviše zasluga za rekordnu... Više ...

07. 07. 2014

Peter Schreyer, predsjednik i vođa dizajna u Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Group, dobio je prestižnu nagradu za životno djelo na području dizajna, koju podijeljuje EyesOn Design. Radi se o organizatoru jednog od najprestižnijih automobilskih događaja u SAD, na kojem je se svake godine okupi krema automobilske dizajnerske zajednice, kolekcionara i šire... Više ...

01. 07. 2014

Najnovija studija svjetski poznate kompanije J.D. Power o početnom kvalitetu (J.D. Power 2014 Initial Quality Study) je Kijine modele Sportage i Cadenza u SAD postavila na vrh svoje klase (manji sportski terenci odn. velike limuzine). Osim toga Kia se popela za 4 mjesta u odnosu na prošlogodišnje rezultate IQS rangiranja i sada je na 6. mjestu u SAD od sva 32 automobilska brenda. Novi Sportage se plasirao na 1.... Više ...