Kia s prodajno rekordnim 3. kvartalom u Evropi

132.933 prodate Kije u Evropi od jula do septembra (+10% u odnosu na 2019.), što je prodajno najbolji kvartal

22.10.2020

Kia Motors je u 3. kvartalu u Evropi zabilježila rekordno uspješan kvartal. Po podacima koje je objavilo udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) Kijina prodaja u Evropi (tu spadaju zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjeno kraljevstvo) od jula do septembra 2020. ukupno iznosila 132.933 vozila. To je 10,0-postotno povećanje u odnosu na jednak period 2019. (120.846 vozila) i premašilo je Kijin dosadašnji najbolji kvartal (Q1 2019) kada su prodali 132.174 Kije.

Hibridi i električna vozila predstavljaju više od četvrtine prodatih Kija u Evropi
Najnoviji podaci o prodaji uključuju Kijinu sve širu ponudu električnih i hibridnih vozila (blagi hibridi (MHEV), paralelni hibridi (HEV), plug-in hibridi (PHEV)). Elektrificirana vozila predstavljaju ključni razlog za Kijin rast u 2020. godini, uprkos smanjenju evropskog tržišta. Elektrificirani pogoni sada predstavljaju 28,6% Kijine ukupne prodaje u Evropi – više od četvrtine.

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Nakon pada prodaje u Evropi sredinom godine vidimo znakove oporavka tržišta. Kijin rekordni rezultat u 3. kvartalu je kombinacija veće potražnje i rastuće popularnosti naših elektrificiranih vozila. Kijina sve šira ponuda plug-in hibridnih i hibridnih vozila, uz naš ugled na području kvaliteta, dizajna i vrijednosti vozila znači da smo dobro pozicionirani kod klijenata koje zanimaju napredni pogoni.”

Kijin tržišni udio u Evropi ove godine skočio na 3,6%
Kijina prodaja je u prvih devet mjeseci zbog pandemije koronavirusa pala za 20,0% (na 311.325 vozila). Uprkos tome je Kia zabilježila manji pad od samog evropskog tržišta, koje se smanjilo za 29,3%. Kijin tržišni udio narastao je ove godine na 3,6% (3,2% u jednakom periodu 2019.).

Za dobre prodajne rezultate zaslužni i Ceed, elektrificirani pogoni, unaprijeđeni modeli
Karoserijske izvedbe modela Ceed i sve bogatija ponuda elektrificiranih modela ove godine imaju značajnu ulogu u Kijinim prodajnim uspjesima. Ukupna prodaja elektrificiranih modela (MHEV, HEV, PHEV i EV pogoni) je od januara do kraja septembra iznosila 88.959 vozila.

Pogotovo je vidljiv rast prodaje elektrificiranog Nira (HEV, PHEV i potpuno električni e-Niro), čija prodaja se povećala za 24,0%, na ukupno 55.588 primjeraka. Od toga e-Niro predstavlja 20.588 primjeraka, sa rastom prodaje od čak 156,6 posto u odnosu na jednak period 2019. godine. Niro je tako ove godine postao Kijin 2. najprodavaniji model u Evropi i prvi put je prestigao Sportaga (55.525 vozila).

Prodaja električnih vozila viša za čak 155%, a prodaja priključnih hibrida za 76%
U prvih devet mjeseci ove godine potpuno električni e-Soul ostvario je sličan rast popularnosti (+150,6%, 6.110 primjeraka). Ukupno je prodaja plug-in hibrida (PHEV) bolja za 75,8% (22.913 vozila).

Model Ceed sa svim izvedbama karoserije (Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed i XCeed) i dalje ostaje Kijin najprodavaniji model u Evropi. Kijin prvi model »Made in Europe« zabilježio je 3,6-postotni rast prodaje (ukupno 83.700 vozila). Tom uspjehu između ostalog su kumovale i nedavno predstavljene PHEV izvedbe Ceed Sportswagon i XCeed, kao i ‘EcoDynamics+’ dizelske MHEV izvedbe koje su lansirane ove godine.

Do kraja godine stižu novi Sorento, 4 unaprijeđena modela i novi pogoni
Zadnji mjeseci 2020. godine ponuditi će najstarijem južnokorejskom proizvođaču automobila nove prilike, jer u neke evropske zemlje stiže 4. generacija novog Sorenta. Kijin globalno najznačajniji SUV prvi put u 18-godišnjoj istoriji dobija hibridnu snagu, dok početkom 2021. godine stiže i PHEV izvedba.

Unaprijeđenja postojećih modela uskoro dobijaju Kijini popularni modeli Picanto (35.918 prodatih primjeraka), Stonic (40.295 vozila) i Rio (24.558 vozila), a kojima se pridružuje prestižni gran turismo Stinger. Unaprijeđenja uključuju osvježen dizajn, nove tehnologije i u slučaju Stonica i Rija i uvođenje novih EcoDynamics+ benzinskih MHEV pogona. Do kraja  godine im se pridružuje i atraktivni Stonic GT-Line.

Kia će uskoro otkriti više informacija o svojim planovima u vezi s lansiranjem dodatnih MHEV i HEV pogona i ostalih učinkovitih tehnologija.
Kia. Prva za ljude.

 

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnija globalna automobilska preduzeća s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine može se pohvaliti sa fabrikama automobila u pet zemalja, godišnjom proizvodnjom više od 3 miliona vozila i razgranatom prodajno-servisnom mrežom od 5.050 zastupnika u oko 190 zemalja svijeta. Brend širom svijeta zapošljava više od 52.000 ljudi i godišnje ostvaruje prihode od 49 milijardi dolara. U studiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zauzela 1. mjesto među svim masovnim brendovima.Evropska centrala nalazi se Frankfurtu, gdje je smješten i Kijin dizajnerski centar. Ključnu ulogu u razvoju svih Evropi namijenjenih modela predstavlja i centar za istraživanja i razvoj u obližnjem Rüsselsheimu. Kijinu izuzetnu dizajnersku nadarenost potvrđuje preko 70 evropskih i međunarodnih dizajnerskih nagrada. Kia ima status lidera u dizajnu automobila i dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, kao npr. Red Dot, Good Design, iF i drugih. Dizajn vozila je ključna stvar koja Kiju odvaja od brojne konkurencije, ali i ključna prednost za kupce. Kijin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (Snaga iznenađenja) – predstavlja Kijino globalno obećanje iznenađivati svijet uzbudljivim, inspirirajućim iskustvom koje premašuje sva očekivanja.