Kia i Google napravili aplikaciju za vlasnički priručnik

Digitalni interaktivni vlasnički priručnik u novoj mobilnoj aplikaciji

Mobilna aplikacija raspoloživa u drugoj polovini godine

20.7.2020

Kia Motors Corporation najavila je dolazak aplikacije za priručnik za vlasnike, koji se temelji na umjetnoj inteligenciji, a plod je saradnje s Google Cloudom.

Mobilna aplikacija, koja je vrlo jednostavna za upotrebu, upotrebom kamere na pametnom telefonu objašnjava djelovanje funkcija modela Kia. Umjesto traženja u obimnom štampanom vlasničkom priručniku vozači mogu pomoću aplikacije na jednostavan način upoznati različita pomagala.

Kia je već 2017. godine na određenim tržištima svojim strankama ponudila mobilnu aplikaciju za obogaćenu stvarnost (AR). Široka upotreba aplikacije bila je ograničena, jer je zahtijevala mjerenja vozila i prekidača svakog pojedinačnog modela. Kia i Google su se fokusirali na prepoznavanje simbola na prekidačima kako bi aplikacija postala kompatibilna s bilo kojim modelom, jer su simboli u vozilima univerzalni. Partnerstvo s Google Cloudom znači da je nova aplikacija za vlasnički priručnik sada jednostavnija i više prilagođena različitim svjetskim tržištima.

Prepoznavanje simbola pomoću umjetne inteligencije
Upotrebom Google Cloud-ove jedinstvene platforme, koja se temelji na tehnologiji umjetne inteligencije, koja uči prepoznavanjem fotografija, funkcija Symbol Scanner omogućava preciznu identifikaciju simbola u vozilu iz bilo kojeg ugla.

Ako npr. korisnik s pametnim telefonom skenira simbol za tempomat na upravljačkom obruču platforma umjetne inteligencije će prepoznati sliku pomoću komunikacije sa serverom. Pametni telefon će nakon toga u trenu pokazati video koji predstavlja funkcije tempomata.

Digitalna tražilica vlasničkog priručnika
Aplikacija nudi i funkciju traženja, a takođe i pruža mogućnosti Symbol Index i Warning Indicator Index, koje nude ilustrativan prikaz simbola u vozilu i lampica za upozoravanje na instrument tabli i njihova objašnjenja.

Mobilna aplikacija raspoloživa u drugoj polovini godine
Kia Motors će aplikaciju za vlasnički priručnik aktivirati u drugoj polovini ove godine, najprije kod novih modela.

Kia Motors će zajedno s Google Cloudom i ubuduće razvijati usluge koje uključuju inovativne pametne tehnologije.

Google Cloud
Google Cloud različitim klijentima nudi najoptimalniju infrastrukturu, mogućnosti platforme i vrhunska rješenja, prilagođene pojedinačnim djelatnostima. Google Cloud je kao partner od povjerenja raspoloživ u više od 150 zemalja s kojim klijenti rješavaju svoje najkritičnije poslovne probleme.

Kia. Prva za ljude.


***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnija globalna automobilska preduzeća s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine može se pohvaliti sa fabrikama automobila u pet zemalja, godišnjom proizvodnjom više od 3 miliona vozila i razgranatom prodajno-servisnom mrežom od 5.050 zastupnika u oko 190 zemalja svijeta. Brend širom svijeta zapošljava više od 52.000 ljudi i godišnje ostvaruje prihode od 49 milijardi dolara. U studiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zauzela 1. mjesto među svim masovnim brendovima.Evropska centrala nalazi se Frankfurtu, gdje je smješten i Kijin dizajnerski centar. Ključnu ulogu u razvoju svih Evropi namijenjenih modela predstavlja i centar za istraživanja i razvoj u obližnjem Rüsselsheimu. Kijinu izuzetnu dizajnersku nadarenost potvrđuje preko 70 evropskih i međunarodnih dizajnerskih nagrada. Kia ima status lidera u dizajnu automobila i dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, kao npr. Red Dot, Good Design, iF i drugih. Dizajn vozila je ključna stvar koja Kiju odvaja od brojne konkurencije, ali i ključna prednost za kupce. Kijin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (Snaga iznenađenja) – predstavlja Kijino globalno obećanje iznenađivati svijet uzbudljivim, inspirirajućim iskustvom koje premašuje sva očekivanja.  

 

Sve Kompaktna SUV Sportski EV / Hibridi