Nagrade Red Dot 2018: nova trostruka pobjeda za Kiju

Dizajnerske nagrade dobili Stinger, Stonic i Picanto  

9.4.2018

Kia je osvajanjem 3 nova prestižna priznanja Red dot ponovo dokazala vrhunski rad na području dizajna svojih vozila. Sportska limuzina Stinger, kompaktni crossover Stonic i treća generacija gradskog mališana Picanto ove godine su odnijeli pobjede u svojim kategorijama.

Stinger dobitnik nagrade ‘Red Dot: najbolje od najboljeg’
Međunarodni žiri, koji čine stručnjaci s područja dizajna, Stingera je proglasio za ‘Najbolje od najboljeg’, čime je nagradio njegov izuzetan dizajn.

Ukupno već 21 nagrada Red Dot
Trostruka pobjeda u 2018. je nastavak Kijinog uspješnog niza, jer ovaj brend od 2009., kada je kao prvi nagradu osvojio Soul, u svojoj bogatoj kolekciji ima čak 21 nagradu Red Dot. Najnoviji uspjeh dolazi nakon još jednog trostrukog trijumfa – nagrada iF Design, koje je Kia nedavno osvojila.

“Naš globalni dizajnerski tim može biti izuzetno ponosan zbog ova tri najnovija priznanja. Ona potvrđuju Kijinu dizajnersku izvrsnost i inovativnost prepune strasti, što je još jednom pohvaljeno od strane međunarodnih dizajnerskih eksperata,” kaže Peter Schreyer, predsjednik i glavni dizajner u korporaciji Kia Motors. “Osvajanje već četvrtog priznanja ‘Red Dot: najbolje od najboljeg’ je nešto izuzetno. Moderan pristup klasičnom gran turismo stilu je u obliku Kia Stingera još jedan dokaz Kijinih visokih dizajnerskih standarda.”

Stinger, dizajniran u Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu, kombinuje klasični gran turismo izgled s prostranom unutrašnjošću. Stinger, za kojeg su dizajneri inspiraciju našli u grand tourerima iz 70-ih godina prošlog vijeka, donosi elegantne fastback proporcije i mišićav izgled, koji svojim ramenima podsjeća na bocu coca-cole i naglašava pogon na zadnje točkove.

Stonic, Kijin prvi kompaktni crossover, takođe dizajniran u Frankfurtu, donosi atraktivan i odvažno dizajniran eksterijer, koji je odlično uparen s nešto višim položajem sjedenja i praktičnim SUV izgledom. To je najviše personaliziran Kijin model dosad, jer kupcima pruža širok izbor dvobojnih kombinacij eksterijera i enterijera.

Treća generacija Picanta – Kijinog najmanjeg modela – donosi mladolik i energičan karakter u A razred vozila. Mališan predstavlja prepoznatljiv dizajn i visokokvalitetnu, visokotehnološku kabinu, s mnoštvom mogućnosti prilagođavanja željama kupaca. Zahvaljujući inteligentnim dizajnerskim rješenjima se Picanto - uprkos svojim skromnim dimenzijama - može pohvaliti najvećom prostranošću u svojoj klasi.

Red Dot nagrade: prijavljenih više od 6.300 proizvoda iz 59 zemalja
Konkurs Red Dot Awards, koji se od 1955. izvodi pod okriljem dizajnerskog centra Ren-Vestfalija, važi kao jedan od najprestižnijih na svijetu na področju dizajna. Žiri čini 40 nezavisnih stručnjaka među kojima su nezavisni dizajneri, profesori dizajna i novinari.

Nagrade Red Dot podjeljuju u tri kategorije (dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i konceptni dizajn), i ocijenjuju ih na osnovu kriterija kao što su inovacije, formalni kvalitet, funkcionalnost i ekološka primjerenost. Za priznanja za 2018. godinu konkurisale su kompanije iz 59 zemalja, koje su prijavile više od 6.300 proizvoda.

Svečano predstavljanje red dot nagrada održaće se 9. jula 2018. u njemačkom Essenu u opernoj kući Aalto, koju je dizajnirao Alvar Aalto.

 

 

Kia. Prva u postignućima.

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Kompanija osnovana 1944. godine proizvede oko3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 51.000 ljudi, godišnje prihode od 47 milijardi USD i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2017 JD Power IQS Kia je zauzela 1. mjesto od svih brendova. Izrazito evropsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

Sve Kompaktna SUV Sportski EV / Hibridi Karavani