Novi Kia Sorento

Boje

{{spinner.loading_percent}} %
Pokreni 360° pogled
BOJE {{ selected_color.name }}

Sve pod kontrolom

POMOĆNI SISTEM UPOZORENJA ZA VOZILA U MRTVOM UGLU (BCA)

Kada želite promijeniti traku, pomoćni sistem upozorenja za vozila u mrtvom uglu prepoznaje vozila u Vašem mrtvom uglu i upozorava Vas simbolom upozorenja u bočnom ogledalu i na centralnom ekranu. Ako počnete mijenjati voznu traku dok se automobil nalazi u Vašem mrtvom uglu, Sorento će automatski zakočiti i izbjeći sudar, a simboli upozorenja u retrovizoru i na centralnom ekranu će blinkati, dok će se istovremeno oglasiti zvučno upozorenje.

SISTEM ZA SPRJEČAVANJE NALETA (FCA)

Pomoću podataka s kamere i radara iz Vašeg vozila, sistem FCA analizira podatke o drugim vozilima, pješacima ili biciklistima koji prelaze cestu kako bi izbjegao mogući sudar s njima. FCA sprječava sudare s vozilima koja skreću lijevo u raskrsnici. Ako se otkrije opasnost od sudara, na ekranu se između pokazivača pojavljuje simbol upozorenja, a istovremeno se automatski započinje kočenje maksimalnom silom kočenja.

SISTEM ZA ODRŽAVANJE VOZILA U VOZNOJ TRACI (LKA)

Uvijek na Vašoj strani radi boljeg fokusa: uz pomoć kamere na vjetrobranskom staklu koja nadzire cestovne oznake, LKA Vas upozorava u slučaju nehotične promjene trake (bez upotrebe pokazivača smjera), ispravlja položaj upravljača i vraća Vas u Vašu traku.

UPOZORENJE NA VOZAČEVU DEKONCENTRACIJU (DAW)

DAW sistem nadgleda kretanje Vašeg upravljača i obrasce pomicanja i ubrzanja te Vas upozorava u slučaju smanjene koncentracije. Naprimjer, ako vozilo u koloni ispred Vas krene, a Vi se ne pomaknete, sistem će Vas upozoriti. Međutim, ako pokazujete znakove pospanosti, DAW će predložiti zaustavljanje.

NAPREDNI SISTEM ZA ODRŽAVANJE VOZILA U VOZNOJ TRACI (LFA)

Kijina autonomna vožnja drugog nivoa veliki je korak prema poluautonomnoj vožnji. U kombinaciji sa radarskim tempomatom, LFA sistem prati ubrzanje, kočenje i položaj upravljača u odnosu na vozila ispred. To znači da je vožnja u gužvi lakša i sigurnija. Sistem koristi kameru i senzore radara kako bi osigurao sigurnu udaljenost od vozila ispred te nadzire cestovne oznake kako bi zadržao vozilo na sredini vozne trake. LFA radi u rasponu od 0 do 180 km/h.

RADARSKI TEMPOMAT S FUNKCIJOM STOP & GO (SCC W/S&G) I NSCC

SCC upotrebom kamere i radara održava zadanu brzinu, osiguravajući tako sigurnu udaljenost između Vas i vozila ispred. Također kontroliše ubrzanje i usporavanje kako bi zaustavio Vaše vozilo kada to učini vozilo ispred, a krene kada krene i vozilo ispred. Uz to, SCC-u pomažu navigacija (NSCC) i informacije o kartama naprednog sistema za pomoć (ADAS), što omogućava automobilu da automatski usporava u bilo kojoj krivini te dodatno pridonosi sigurnosti i vožnji unutar ograničenja brzine.

POMOĆ KOD PARKIRANJA NA DALJINU (RSPA-ENTRY)

Pomoć kod parkiranja praktično je pomagalo koje Vam olakšava parkiranje ili napuštanje parking mjesta automatskim parkiranjem ili premještanjem vozila. RSPA također omogućava daljinsko pomicanje vozila naprijed-nazad, pomoću tastera na pametnom ključu.

INTELIGENTNO UPOZORENJE NA OGRANIČENJE BRZINE (ISLA)

Sistem ISLA koristi kameru za čitanje oznaka za ograničenja brzine uz cestu i prikazuje podatke pored brzinomjera i na navigacijskom ekranu. Tada možete sami prilagoditi brzinu vozila u skladu sa ograničenjima.

POMOĆ ZA SPRJEČAVANJE SUDARA KOD VOŽNJE UNAZAD (RCCA)

Da bi vožnja unazad bila još sigurnija - posebno kada vozite unazad na parkinzima sa ograničenom preglednošću - RCCA zvučno i vizualno upozorava vozača i pomaže u automatskom kočenju, ako radari za unazad prikazuju vozilo sa lijeve ili desne strane. Ako vozač u meniju odabere opciju upozorenja (Warning Only), sistem će upozoriti samo zvučno i vizualno, bez automatskog kočenja.

SIGURAN IZLAZ IZ VOZILA (SEA)

Kako bi spriječio putnike na zadnjim sjedištima da izađu iz vozila, sistem otkriva svaki neposredni rizik. U slučaju opasnosti, sistem zaključava vrata te zvučno i vizualno upozorava ugrožene putnike.

Test vožnja

Novi Sorento je automobil 2021. godine

Kia Sorento je u izboru automobilskog portala Carbuyer osvojio nagrade 'Automobil godine' i 'Najbolje veliko porodično vozilo' - sa obrazloženjem da je svestrano savršen!